Heerlijk, Bruno’s Batatas! Deze zoete aardappelen zijn zeer smakelijk en gezond. Wist je dat zoete aardappelen eigenlijk geen aardappelen zijn, maar zeer voedzame knollen? Net als met de gewone aardappel kun je er heel veel kanten mee op: koken, bakken, in soep of maak er frietjes van. Lekker hoor!

We vonden het een goed idee om deze zoete vriend een naam te geven. Bruno is een naam die veel voorkomt in Latijns-Amerika, dus velen associëren de zoete aardappel al met de juiste regio. Bataat is een ander woord voor zoete aardappel. Vandaar: Bruno’s Batatas de Latino Americas.

de oorsprong

De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knolsoort die ook wel bataat wordt genoemd. Vroeger was deze met name bekend in de Surinaamse en Amerikaanse keuken. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Waarschijnlijk rond 1600 na Chr. verspreidde deze aardappel zich naar Europa, China, Japan, Filipijnen en de Indische Archipel door o.a. de Spaanse koopvaardij.

Op dit moment worden er veel zoete aardappelen in Noord-Amerika en het Verre Oosten verbouwd. Er zijn honderden varianten. In Nederland dankt deze knol zijn populariteit vooral aan zijn gezonde imago. De aardappel vult en zit vol goede bouwstoffen. Bovendien zijn de bereidingsmogelijkheden heel divers. Check ook onze recepten.

 

zoet superfood

Superfood is een beetje een modewoord, maar de zoete aardappel is sowieso een gezonde jongen. Hij is rijk aan goede vezels en zorgt dus snel voor een verzadigd gevoel. Hij is rijk aan betacaroteen waarvan wordt gezegd dat het als antioxidant jouw weerstand ondersteunt. Daarnaast zit deze knol ook vol met vitaminen B (goed voor stofwisseling), B1 (goed voor werking van je

zenuwstelsel), B6 (goed voor je weerstand en spijsvertering) en vitamine C (goed voor gezonde botten, tanden, en bloedvaten). Naast vitaminen zitten er ook veel mineralen in; koper, calcium, kalium, ijzer, mangaan en fosfor. Kalium regelt bijvoorbeeld de bloeddruk en hartslag. Koper en ijzer zijn vereist bij de productie van rode bloedcellen.