Homemade friet met

krokante kibbeling en komkommer-dillesalade

Nodig

1 kg Frieslander aardappelen, geschild
olie om te frituren
1 grote komkommer
3 el mayonaise
1 el dille, fijngehakt
2 tl kappertjes
200 g zelfrijzend bakmeel
275 ml bruisend mineraalwater
400 g heek- of kabeljauwfilet, in blokjes
zeezout, om te bestrooien
– keuken- of vetvrij papier

4 pers / Hoofdgerecht / 30 Min

Bereiden

1 Verhit de olie om te frituren tot 160 ºC. Snijd de aardappelen in plakken van 1 cm dik. Snijd ze vervolgens in frieten van 1 cm. Dep de frieten in een schone theedoek goed droog.

2 Bak de frieten in kleine porties in de hete olie 3-4 min. voor, tot ze goudgeel en net gaar zijn. Schud de frieten op een schaal met keuken- of vetvrij papier en laat ze uitlekken. Schaaf of snijd intussen de komkommer in dunne plakjes. Klop een dressing van de mayonaise, 2 el water,

de dille, de kappertjes en zout en peper naar smaak. Meng de komkommer door de dressing.

3 Zeef het bakmeel boven een kom. Voeg een snuf zout toe en schenk langzaam het mineraalwater erbij. Klop tot een glad beslag.

4 Verhoog de olietemperatuur tot 180 ºC. Haal de stukjes vis in 2-3 porties door het beslag. Laat ze langzaam en voorzichtig in de hete olie zakken.

Bak de kibbeling in 4-5 min. goudbruin en krokant. Schep ze op een schaal met keuken- of vetvrij papier en laat ze uitlekken. Bak de voorgebakken friet in kleine porties in ca. 2 min. goudbruin en krokant. Schud de friet weer op een schaal met schoon keuken- of vetvrij papier en laat ze uitlekken.

5 Serveer de friet met de kibbeling en de komkommersalade. Bestrooi de friet met zeezout naar smaak.