op z’n Frans

pommes dauphinois met venkel

Nodig

500 g Vastkokende aardappelen, geschild

300 g venkel

1 teen knoflook, fijngehakt

300 ml volle melk

200 ml slagroom

150 g emmenthaler, geraspt

1 el peterselie, fijngehakt

– ingevette lage ovenschaal (inhoud 750 ml)

4 pers / Bijgerecht / 50 Min

Bereiden

1 Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd de aardappelen in dunne plakjes van 1-2 mm. Gebruik eventueel een mandoline of kaasschaaf. Met een scherp mes gaat het ook prima! Snijd ook de venkel in dunne reepjes.

2 Doe de aardappelen met de venkel en de knoflook in een hapjes- of sauspan. Voeg de melk en de slagroom toe.

Schenk een beetje extra melk erbij als de aardappelen en venkel niet helemaal bedekt zijn. Breng tegen de kook. Kook de aardappelen met de venkel 6-8 min.

3 Schep de aardappelen en de venkel met een schuimspaan in de ovenschaal. Strooi er telkens wat kaas tussen. Zorg dat de bovenste laag alleen aardappel met venkel is.

Kook intussen het melk-roommengsel in tot een gebonden saus en schenk over de aardappel en venkel. Bestrooi met zout en peper naar smaak.

4 Bak de aardappel-venkelgratin in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin. Bestrooi met de peterselie (of wat apart gehouden en fijngehakt venkelgroen).