Krieltjes uit Spaanse keuken

Spaanse krieltjes met saffraanaioli

Nodig

1 buisje saffraan (à 0,05 g)

1 tl fijn zeezout

3 tenen knoflook, fijngehakt

2 el citroensap

1 tl mosterd

1 ei, op kamertemperatuur

200 ml zonnebloemolie

1 kg krieltjes

2 el olijfolie

1 tl (gerookte) paprikapoeder

½ bosje platte peterselie, fijngehakt

– staafmixer

4 pers / Bijgerecht / 30 Min

Bereiden

1 Week de saffraan in een schaaltje met 1 el warm water. Doe het zeezout met de helft van de knoflook, het citroensap en de mosterd in een maatbeker. Pureer met de staafmixer glad. Voeg het ei toe. Zet de staafmixer in de maatbeker en schenk er de zonnebloemolie bij. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek
langzaam omhoog tot een gladde, lobbige aioli.

2 Kook de krieltjes in water met zout in 10-12 min. gaar. Giet ze af en laat goed uitlekken.

3 Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de krieltjes in 6 min. goudbruin.

Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. zachtjes. Schep de paprikapoeder, de peterselie en zout en peper naar smaak door de krieltjes.

4 Schep de Spaanse krieltjes op een schaal en serveer met de saffraanaioli.