Gezond eten

Aardappelen zijn een gezonde basis

Aardappelen staan na rijst, tarwe en maïs op de vierde plaats van de meest geteelde voedselgewassen ter wereld. In Nederland zijn ze onderdeel van de schijf van vijf en dus niet te missen in ons dagelijks voedingspatroon. Best logisch, want aardappelen zijn niet alleen lekker, maar ook rijk aan goede voedingsstoffen.

Gekookte aardappel met zoete rodekool met spek & tijm>

Een goede basis

Aardappelen zijn de stoere jongens van de natuur. Ze zijn een bron van zetmeel en zitten vol goede bouwstoffen. Zetmeel is een complex koolhydraat dat langzaam wordt verteerd en gedurende een langere tijd een voldaan gevoel geeft.
100 gram aardappelen bevat ook minder calorieën dan bijvoorbeeld 100 gram rijst of pasta. Zeker als je ze gekookt eet, is het dus een goede basis. En dat aardappelen saai zijn, is volledig achterhaald. Kijk maar eens naar onze recepten!

>

Voedingsstoffen

Voor de calorieën hoef je aardappelen dus niet te laten en voor de gezonde voedingstoffen al helemaal niet! In aardappelen zitten veel essentiële voedingsstoffen. Denk aan mineralen als zink, magnesium, kalium, fosfor en calcium. Ook zit er in de aardappel een grote hoeveelheid vitamine C en vitamine B1 + B6. 300 gram aardappelen is genoeg om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C te komen. Tevens zijn ze een bron van goede vezels.

Gekookte aardappelen met kipfilet in parmaham & rucola-Parmezaan salade>

Voorkomen is beter

Aardappelen bevatten veel goede vezels en resistent zetmeel, een opneembare stof die de groei van goede bacteriën in de darmen bevordert. Ook zitten aardappelen boordevol antioxidanten. Deze zorgen voor een goed immuunsysteem en dragen daarmee bij aan het voorkomen van allerlei ziektes. Ook bevatten ze ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en belangrijke plantaardige eiwitten. De nieuwste superfood? De aardappel!

"Aardappelen hebben een zeer laag natriumgehalte en zijn een bron van kalium. Dat is allebei gunstig voor het behoud van een normale bloeddruk."
Kennisplatform.aardappels.nl
>