Van de klei

Onze telers, de Jongens van de Klei, bevinden zich doorgaans in de Nederlandse kleigebieden. Dit zijn overwegend de kustprovincies en de poldergebieden. Kleigrond houdt vocht vast en heeft een bijzonder gunstige structuur voor de teelt van aardappelen.

>

Aardappelen van de klei

In een kleigrond kunnen aardappelen in een gezond tempo rustig groeien. Aardappelen hebben kleigrond nodig om de bouwstoffen en smaak te ontwikkelen die zo typerend zijn voor kleiaardappelen. Omdat de kwaliteit en vooral de smaak van kleiaardappelen zo goed is, worden juist deze aardappelen gebruikt als tafelaardappelen.
Wil je meer weten over typisch Nederlandse aardappelrassen?
Lees het verhaal van onze telers.

>

Eetcultuur

Kleigebieden zijn vruchtbare gebieden en dat is een belangrijke reden waarom de aardappel daar zoveel voorkomt. Van oudsher worden er verschillende aardappelrassen gekweekt met verschillende smaken en toepassingsmogelijkheden als koken, bakken, frituren en poffen.

Aardappelen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur en een bron van gezond eten.