De aardappel en zijn schilletje

Aardappelen in de schil bereid, zet je sneller op tafel (want even schoonboenen volstaat!) en de schil ziet er ook nog eens mooi uit! Bovendien hebben aardappelen met schil een vollere smaak. Boen de aardappelen goed schoon onder stromend water en halveer grote exemplaren eventueel. Kook de aardappelen in de schil in 15-20 minuten gaar. Eet je ze toch liever zonder schil? De schil van een gekookte aardappel laat zich heel gemakkelijk pellen!

Aardappels onder de zon

Aardappel & Italië

Dolce vita in de keuken

Bereid aardappelen zoals ze dat in Italië doen! Verwarm de oven voor tot 200ºC. Maak per persoon 250 gram aardappelen schoon, schil ze en snijd de aardappelen in partjes van 1 cm. Spreid de aardappelpartjes in één laag uit op een bakplaat met bakpapier. Schep de partjes om met 2 eetlepels olijfolie en de naaldjes van 2 takjes rozemarijn. Strooi er 2 theelepels grof zeezout over. Rooster de aardappeltjes in de voorverwarmde oven in zo’n 40 minuten goudbruin en gaar. Lekker bij gegrilde vis of entrecote en rucolasalade met balsamico-vinaigrette.

Zoute soep

Is je soep iets te zout? Gooi je ‘m zeker niet weg! Kook 1 of 2 geschilde rauwe aardappelen mee in de soep. De aardappelen nemen zout op. Vis de aardappelen vlak voor het serveren weer uit de soep.

Gepofte jongens

Wie houdt er niet van het rulle kruim van een gepofte aardappel? Met smeltende kruidenboter of een dot zure room met bieslook. Aardappelen poffen kan in de oven of tussen de gloeiende kooltjes van de barbecue. Of, voor wie minder tijd heeft, in de magnetron. Bij het poffen garen de aardappelen in het eigen vocht waardoor de smaak extra vol is. Kruimige aardappelen zijn het meest geschikt om te poffen. Reken per persoon op 1 grote aardappel (ca. 200 g). Boen de aardappel schoon en prik er rondom gaatjes in.
Wikkel de aardappel in aluminiumfolie. Pof de aardappel in een voorverwarmde oven van 225ºC of tussen de hete kooltjes in zo’n 45 minuten gaar, of tot een mes makkelijk door het kruim glijdt. Om de aardappelen in de magnetron te poffen wikkel je ze niet in aluminium

Slim voorkoken

Kook de aardappelen alvast voor morgen! Afgekoelde aardappelen zijn steviger waardoor ze minder vet opnemen en extra krokant bakken. Je zet ze dan in no-time aan tafel!

Gegrild

van de plaat

Aardappelen en groenten zijn ideaal om samen op één bakplaat te bereiden: heerlijk, makkelijk, en geen omkijken naar! Verwarm de oven voor tot 220ºC. Maak de aardappelen en groenten als courgette, wortel, pompoen, (rode) ui en venkel schoon en snijd ze in gelijke stukken zodat alles gelijktijdig gaar is. Schep de aardappelen en groenten om op een bakplaat met bakpapier met een scheut olijfolie en naar wens verse kruiden als tijm of rozemarijn. Bestrooi de aardappelen en groenten met grof zeezout en rooster ze in de voorverwarmde oven in zo’n 30 minuten goudbruin en gaar. De exacte oventijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelen en groenten. Tip: leg aluminiumfolie of bakpapier op de bakplaat zodat deze later makkelijk schoon te maken is.

Olijfolie?

Niet iedere olie is geschikt voor warme bereidingen. Kijk daarom altijd op het etiket: als een olie opgewarmd mag worden, wordt dit expliciet vermeld.
Oliën die rijk zijn aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie en arachideolie, zijn het meest geschikt voor warme bereidingen.